Måla sommarhuset med slamfärg

Man kan inte bara sola och bada med sin badboll på sommaren. Har man ett sommarhus är det viktigt att man underhåller det så att man kan njuta många somrar framåt. Vi ska måla om vårt hus med Slamfärg. Slamfärg är faktiskt den färgtyp som används längst i Sverige och den användes redan på 1500-talet. Det finns många fördelar att måla huset med slamfärg och den främsta är att slamfärg både låter träet andas och även om fukt kan passera genom färgen så avdunstar den lika fort. vi har köpt vår slamfärg från Claessons Trätjära.

Med slamfärg kan man påverka slutresultatet beroende på hur man vill att huset ska se ut när det är klart. Färgen ger nämligen huset en lyster som en syntetisk färg inte gör då slamfärgen innehåller naturliga kiselkristaller. Slamfärg har också en lång livslängd som gör att man slipper måla om huset speciellt ofta. Eftersom färgen har använts i lite drygt 500 år så är det en av de mest beprövade färgtyperna som finns.

Slamfärg från Claessons Trätjära

Måla huset med slamfärg i tre steg

Först och främst måste man inspektera sin fasad för att få en översikt över hur mycket färg som behövs. Det är även bra att inspektera fasaden för att se om det finns något som måste lagas eller åtgärdas. Det är ofta under sådana här inspektioner som man hittar fuktskador eller andra skador som måste åtgärdas före man målar om.

Men det är ett steg som är väldigt viktigt att göra då man får en bra översikt över hur mycket färg som behöver köpas in. Det är som sagt även ett bra sätt för att hitta skador eller annat som man kan behöva åtgärda.

Nästa steg är att rengöra fasaden och få bort löst sittande färg. Det görs främst med borstar som man borstar fasaden med och det tar både bort smuts och löst sittande färg. Men det gör även att färgen får bättre fäste när du målar så det är minst lika viktigt som att inspektera fasaden.

Vissa delar av fasaden kan man behöva tvätta med vatten och rengöringsmedel men se till att inte använda ett rengöringsmedel som är för starkt.

Sista steget när man ska måla huset med slamfärg

Det sista steget är att måla om huset och det första som måste göras är att kontrollera fukthalten i träet. Det måste vara under 15 % då det annars finns en risk att färgen inte fäster. Så se till att vara noggrann och bara måla om när förutsättningarna är rätt. För man vill oftast inte behöva måla om huset flera gånger om det inte behövs.

Se till att skydda alla detaljer som inte ska målas om ordentligt med antingen papper eller plast. Du kan även använda måleritejp för att skydda saker som lister eller liknande.  När du nu ska börja måla om huset så är det viktigt att det inte är kallare än 5 plusgrader. Är det kallare blir resultatet inte lika bra och du riskerar att färgen flagnar.

Se till att blanda färgen ordentligt och se till att måla så många lager som rekommenderas av tillverkaren. Se även till att du målar jämnt då slutresultatet annars kan se konstigt ut.

Nu vet du hur man enklast gör när man ska måla huset med slamfärg. Det bästa är såklart när man är färdig och kan springa ner till stranden och bada igen. Glöm inte badbollen för att få en så rolig stund som möjligt.