Välj rätt kakel

kakel

Kakel är något man använder vid flera olika tillfällen. Det kan vara under nybyggnationer eller under renoveringar. Framförallt är det vanligt att man använder kakel vid köks- och badrumsrenoveringar. Dock är det något som många människor slarvar med och inte låter det ta tillräckligt med tid. För det behöver ta tid att hitta rätt kakel. Något som också är vanligt att man senare ångrar och att man i vissa fall gör om arbetet. För det är inte något som faktiskt är lika enkelt att välja ut som man kan tro. Framförallt är det svårt att hitta något man kommer vara nöjd med under en lång tid framöver. Det kan därför vara bra om man väljer något stilrent. För att man i framtiden ska kunna byta ut saker i köket eller badrummet. Utan att behöva göra om kaklet också. 

Välj rätt kakel från allra första början. Då kommer det att bli betydligt enklare att få ett kök eller badrum du är stolt över. Framförallt vill du kunna trivas i ditt kök och badrum. Något som då också kräver att du faktiskt har valt rätt kakel redan från första början. Allt för att du verkligen ska få precis det där badrummet eller köket du alltid har drömt om.

Välj rätt kakel och undvik att göra om arbetet i framtiden 

Välj rätt kakel och få precis det du alltid tänkt dig eller drömt om. Väljer du istället att stressa dig igenom renoveringen, kommer du inte att få ett badrum eller kök som du hade tänkt dig. För kakel kan göra en stor skillnad, en större skillnad än vad många tror. Även om det är två olika kakeltyper i samma färg, kan det vara avgörande att välja rätt. Det kan vara en sådan sak som storleken som gör att man inte alls trivs med slutresultatet. 

Vilket också gör att man faktiskt ska låta arbetet ta den tiden som behövs. För att man på det sättet också ska få precis det man alltid har drömt om. Något som kräver att man sitter ner och tar den tiden som krävs för att komma fram till rätt val. Man måste alltid tänka på hur kombinationen av allt kommer att se ut. Vilket kan vara svårt men det är något som måste göras. Annars kommer man inte få en helhetsbild. Vilket också gör att man inte alls blir nöjd utan istället vill göra om arbetet. Något som både kostar en massa pengar och är helt onödigt om man valt rätt från början.

Att tänka på för att välja rätt kakel

Det viktigaste när man ska välja rätt kakel, är att man har en vision för hur slutresultatet kommer att se ut. Då har man en mall att utgå ifrån och man sparar en massa tid och energi på detta. För om man redan från början känner till hur man vill att färgerna ska se ut på kaklet. Har man redan där minskat ner antalet val något enormt. Vilket faktiskt gör att man inte behöver välja mellan hundratals olika kakeltyper utan bara ett par dussin. 

Man bör också tänka på att kakel är så kallad finkeramik. Det betyder att den absorberar 10 – 20% vatten vilket gör det relativt känsligt. Därför bör man endast använda sig av kakel på väggar i exempelvis kök eller badrum. Vill man använda det på golvet ska man istället använda sig av klinker. Klinker är grovkeramik och absorberar inte alls lika mycket vatten. Därför är det mer tåligt och går att använda på mer utsatta ytor. 

Vill man ha kakel utomhus ska man helst använda granitkeramik. Det är en ännu mer tålig variant som absorberar extremt lite vatten. Tack vare det så tål den typen av kakel att ligga utomhus. 

Känner man sig osäker på vilken sorts kakel man ska använda bör man alltid vända sig till en expert. Gör man fel kan det få mycket kostsamma konsekvenser. När man väl har lagt sitt kakel vill man inte behöva bryta upp det och göra om. Så för din egen skull är det viktigt att göra ordentligt med research innan du lägger kakel!